Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

FAQ

Veelgestelde vragen

Op deze pagina geven wij antwoord op de veelgestelde vragen over Sail Den Helder 2023 zodat jij zorgeloos je bezoek aan Sail Den Helder 2023 kunt plannen! 

Algemeen

Sail Den Helder 2023 is een grootschalig maritiem evenement dat plaatsvindt van 29 juni tot en met 2 juli 2023. Dit evenement valt samen met de Marinedagen, georganiseerd door de Koninklijke Marine, en trekt een grote stroom bezoekers. Daarnaast is Den Helder dit jaar aangewezen als starthaven van de Internationale Tall Ships Races. 

Gedurende dit evenement varen er indrukwekkende Tall Ships van over de hele wereld, Den Helder binnen en meren voor een aantal dagen aan de Helderse kades. Daarnaast worden er talloze activiteiten voor jong en oud georganiseerd en is er een spetterend live entertainment aanbod.

Sail Den Helder 2023 vindt plaats van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli. Het terrein gaat elke dag open om 10:00 uur en zal om 23:00 uur na een spectaculaire laser licht show weer sluiten.

Het evenement vindt plaats op de oude rijkswerf Willemsoord, de Nieuwediep kade en het terrein van de Koninklijke Marine in Den Helder. Daarnaast worden er ook talloze activiteiten georganiseerd in de Binnenstad van Den Helder, waaronder de traditionele crew parade.

Sail Den Helder 2023 is niet alleen geschikt voor liefhebbers van schepen, maar juist ook voor het hele gezin. Tijdens dit evenement is er genoeg te beleven voor zowel jong als oud. 

Den Helder is dit jaar verkozen tot starthaven van de Internationale Tall Ships Races, wat inhoudt dat er gedurende de ‘Sail in’ indrukwekkende Tall Ships van over de hele wereld op de Reden van Texel zullen verzamelen om vervolgens de haven van Den Helder binnen te varen en de kades zullen sieren. De ‘Sail in’ vindt plaats op 29 juni 2023. Dit is tevens ook de start van het feestelijke weekend.

De ‘Sail Out’ vindt plaats op 2 juli 2023 en is het spetterend slot van dit maritieme weekend en de start van de Internationale Tall Ships Races. Gedurende de ‘Sail Out’ zijn alle Tall Ships voor de laatste keer te bewonderen vanaf de Zeedijk voordat zij hun race beginnen richting Hartlepool.

Sail Den Helder is een groots evenement wat veel bezoekers vanuit de hele wereld aantrekt. Er zijn verschillende berekeningen gemaakt voor het bepalen van het verwachte bezoekersaantal gedurende deze zesde editie. Er worden gedurende het hele weekend ongeveer 220.000 bezoekers verwacht.

Sail Den Helder 2023 is voor iedereen gratis toegankelijk. Een reservering of tickets zijn dan ook niet nodig.

Toegankelijkheid

Het evenemententerrein van Sail Den Helder kent vele in- en uitgangen. Zo zijn er verschillende loopbruggen bij Willemsoord en is het terrein ook toegankelijk via het terrein van de Koninklijke Marine.

Op het terrein zullen meerdere informatiezuilen met plattegronden te vinden zijn, zodat je altijd makkelijk de volgende activiteit kan terugvinden. Daarnaast kun je ook op de Sail Den Helder app een plattegrond vinden van het evenemententerrein. 

Je kunt ook op pagina raadplegen.

Sail Den Helder 2023 is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Wanneer u besluit om met de trein naar Sail Den Helder te reizen, is het belangrijk dat u uitstapt op station Den Helder. Het evenemententerrein bevindt zich op loopafstand van het station. Koop hier alvast je treinkaartje en ontwijk een lange rij bij de kaartautomaat. 

De bezoekers van Sail Den Helder kunnen met de auto naar het evenement reizen. Het gemotoriseerde verkeer naar het evenement over de N9 en N99 wordt door middel van borden en verkeersregelaars naar het transferium geleid op het Kooypunt. Op dit transferium hebben bezoekers vervolgens de keuze uit twee opstaplocaties: Sail Den Helder of de Koninklijke Marine. Wanneer een bezoeker kiest voor opstaplocatie Sail Den Helder, zal degene door één van onze bussen worden afgezet op de halte bij Centraal Station waar degene vervolgens te voet naar het terrein kan. Dezelfde bussen zullen de bezoekers na een succesvolle dag ook weer afzetten bij het transferium. Bezoekers kunnen tot 23:00 uur gebruik maken van deze service. Het terrein van de Koninklijke Marine en het terrein van Sail Den Helder liggen op loopafstand van elkaar.

In verband met de verwachtte drukte en het beperkt aantal parkeerplaatsen, adviseren wij al onze bezoekers zoveel mogelijk met het openbaar vervoer, fiets of ter voet naar Sail Den Helder 2023 te reizen.

Voor het in en uitstappunt op het terrein van het Koninklijke Marine is het achterin op het terrein. De in- en uitstappunt locatie voor Sail Den Helder is het station Den Helder.

De tijden en locaties per dag zijn als volgt:

Op donderdag 29 juni (veteranendag/Sail In) vanaf het

 • Transferium (kooypunt) -> Halte Marine  08:30-17:30
 • Transferium (kooypunt) -> Halte Sail Den Helder (station Den Helder) 08:30-23:30
 • Station Zuid -> Halte Marine 08:30-17:30

Op vrijdag 30 juni (Marinedagen en Sail Den Helder) vanaf:

 • Transferium (kooypunt) -> Halte Marine    08:30-17:30
 • Transferium (kooypunt) -> Halte Sail Den Helder (station Den Helder) 08:30-23:30
 • Station Zuid -> Halte Marine   08:30-17:30

Op zaterdag 1 juli (Marinedagen en Sail Den Helder) vanaf:

 • Transferium (kooypunt) -> Halte Marine  08:30-17:30
 • Transferium (kooypunt) -> Halte Sail Den Helder (station Den Helder) 08:30-23:30
 • Station Zuid -> Halte Marine  08:30-17:30

Op zondag 2 juli (Marinedagen en Sail Den Helder) vanaf:

LET OP

 • Transferium (kooypunt) -> Halte Marine   08:30-17:30
 • Transferium (kooypunt) -> Halte Zeepromenade (ten hoogte Marinemuseum) 08:30-20:00
 • Station Zuid -> Halte Marine 08:30-17:30

Helaas, biedt het transferium geen laadpalen.

Fietsers kunnen hun fietsen parkeren in de aangewezen stalling op Willemsoord. Wanneer u zowel Sail Den Helder als de Marinedagen wilt bezoeken, kunt u uw fiets ook parkeren in de stalling direct links over de Moormanbrug op het terrein van de Koninklijke Marine.

Sail Den Helder introduceert een speciale Park & Bike-service om duurzaamheid en milieuvriendelijkheid te bevorderen. Bezoekers die van plan zijn met de auto te komen, kunnen gratis een parkeerplaats reserveren aan de Schoolweg in Julianadorp om vervolgens op de fiets te stappen richting Sail Den Helder 2023.

Mobian, een faciliterende partij, biedt een app met gedetailleerde routebeschrijvingen aan om bezoekers van de parkeerplaats naar de fietsenstalling bij het Sail Den Helder terrein te leiden, zodat ze gemakkelijk hun weg kunnen vinden. 

De fietsen kunnen gereserveerd worden via de website van Mobian:
29 juni30 juni1 juli2 juli

Bij Sail Den Helder 2023 staat toegankelijkheid erg hoog in het vaandel. Iedereen krijgt dan ook de mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van de voorzieningen, informatie en dienstverlening tijdens het evenement. Sail Den Helder 2023 is om deze reden ook geschikt voor mensen met verschillende handicaps.

Gehandicapten krijgen op het transferium een speciale parkeerplaats toegewezen. Vervolgens zullen zij worden vervoerd naar het terrein van de Koninklijke Marine. Vanaf hier kunnen de bezoekers ter voet naar het terrein van Sail Den Helder.

Ja, mits je akkoord gaat met de volgende huisregels die zijn opgesteld. 

1. De schipper is akkoord met deze vaarregels

2. De schipper is in het bezit van de vereiste vaarbevoegdheden

3. Het schip en de bemanning cq opstappers zijn adequaat verzekerd door bv een aanvullende P&I verzekering

4. Het schip heeft voldoende reddingsmiddelen en veiligheidsmiddelen aan boord.

5. Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid aan boord

6. Hij is bekend met de aanvullende verkeersbesluiten

a. Het is verboden ligplaats te nemen in de volgende scheepvaartwegen:

I. De voor de scheepvaart doorgaande route Marinehaven Willemsoord, met uitzondering van de aan die route gelegen jachthaven van de Koninklijke Marine Jachtclub (K.M.J.C.);

II. Het Nieuwe Diep.

b. De maximale vaarsnelheid op de vaarweg tussen de haven hoofden en de Koopvaardersschutsluis wordt 6 km/u (i.p.v. 10 km/u).

c. Ter verzekering van het veilige en vlotte verloop van het scheepvaartverkeer is het voor de scheepvaart verplicht om de stuurboordszijde van het vaarwater te houden op de vaarwegen Rijkszeehaven het Nieuwe Diep en de Marinehaven Willemsoord

d. In verband met het bezichtigen van deelnemende Sail-vaartuigen, wordt bij hoge uitzondering toestemming verleend aan vaarweggebruikers om een gedeelte van de Marinehaven Willemsoord te bevaren tussen steiger 9 en 16.

e. Commerciële vaartuigen dienen geaccrediteerd te zijn, en de door SDH23 geleverde vlag te voeren.

Nee, Den Helder blijft in- en uitgaand volledig bereikbaar. Er is geen beperking of verplichte richting voor bezoekers, tenzij ze specifiek naar Texel gaan of van plan zijn om Sail Den Helder 2023 en/of de Marinedagen 2023 bij te wonen. 

Voor bezoekers die naar Texel willen, is er een omleiding vanaf de Ravelijnrotonde richting TESO.

Daarnaast is het belangrijk de volgende punten in acht te nemen: 

 • Van het KIM/Zeedoksluis tot de kruising tussen Van Kinsbergenbrug en Moormanbrug gelden verkeersrestricties. Het Nieuwe Diep is hier tijdens SDH23 van 29 juni t/m 2 juli afgesloten en alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer, in één richting van noord naar zuid, i.e. van het KIM richting Van Kinsbergenbrug.
 • Op dit deel van Het Nieuwe Diep zijn de bewoners en bedrijven door de Directie van SDH23 geïnformeerd. Zij kunnen desgewenst een ontheffing van het verkeersverbod opvragen.  
 • Het Nieuwe Diep ten zuiden van de Van Kinsbergenbrug is toegankelijk voor verkeer. Bestemmingsverkeer is alleen mogelijk via de Van Kinsbergenbrug. Bewoners en bedrijven op dit deel van Het Nieuwe Diep kunnen geen ontheffing aanvragen. 

Honden zijn niet toegestaan op zowel het evenemententerrein van Sail Den Helder als het terrein van de Koninklijke Marine.

Faciliteiten/service

Sail Den Helder 2023 biedt verschillende consumptiemogelijkheden. Hiervoor kan u terecht bij één van onze aangewezen foodstands.

Wanneer u iets bent verloren op het Sail terrein kunt u terecht bij de rayonpost. Elk terrein heeft een eigen rayonpost die toezicht houdt en u graag verder helpt.

Er zijn verschillende sanitaire voorzieningen aanwezig op het evenemententerrein. Deze worden duidelijk aangegeven met bewegwijzering. 

Het is mogelijk uw pinpas te gebruiken bij betalingen op het evenemententerrein. 

Cash wordt in verband met veiligheid redenen niet aangenomen op het terrein.

Het is toegestaan om foto’s te maken op het evenemententerrein indien het anderen niet hindert.

Entertainment

Sail Den Helder 2023 biedt haar bezoekers een spetterend programma aan. Zo zullen onder andere The Dirty Daddies, Wolters Kroes en A* Fever de bezoekers van live entertainment voorzien. Klik hier voor het volledige programma van Sail Den Helder 2023.

Er zijn 3 verschillende podia aanwezig op het evenemententerrein, ieder met een eigen programma: het hoofdpodium Sail on Stage, de GEM-Stage en het podium op de museumhaven (bestaande uit het Schipperscafé en Texels Lichtschip).

Zie de plattegrond van het terrein voor de exacte locaties van de podia.

Alle Tall Ships zijn gedurende het weekend geopend voor publiek met uitzondering van bemanningswisselingen en hospitality vaartochten. Een bezoekje brengen aan boord van de imposante schepen is gratis.

Daarnaast biedt Sail Den Helder de bezoekers ook verschillende arrangementen aan, zodat iedereen de kans heeft het evenement vanaf het water te beleven. Zie hier de mogelijkheden. 

Op vrijdag 30 juni zal er van 16:00 tot 17:00 uur de traditionele crew parade plaatsvinden in de Binnenstad van Den Helder.
 
 
Route: 
Start ter hoogte Bonaire – RD Kerkplein/Bierstraat – Spoorstraat – LA Keizerstraat – LA Beatrixstraat – ter hoogte restaurant Nozems keren en naar andere zijde Beatrixstraat – RA bij Julianaplein – RA Spoorstraat – Kerkplein/Bierstraat – Oversteken Willemsoord – einde bij podium Sail on Stage.
 

Gedurende het weekend worden er verschillende activiteiten georganiseerd voor zowel jong als oud. Zie hieronder een kort overzichtje:

 

 1. Optimist on tour. Optimist on Tour geeft kinderen de kans om gratis kennis te maken met verschillende watersporten.

 

 1. Ter Land, Ter Zee en in de lucht met als onderdeel Bommetje. Bij Bommetje kunnen de deelnemers vanaf een toren op een groot kussen springen om met hun gewicht een medespeler te lanceren. (Dit spel is alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag te spelen

 

 1. Dit spannende spel is ontwikkeld door Double 2 Mediaproducties en onderzoeksinstelling TNO en is ontworpen om mensen van alle leeftijden en kennisniveaus te betrekken bij het verhaal van de Noordzee. Het spel biedt een leuke en interactieve manier om te leren over alle factoren die van invloed zijn op de Noordzee.

 

Daarnaast worden er ook verschillende knutselactiviteiten georganiseerd en is er een mogelijkheid om geschminkt te worden.

Sail Den Helder 2023 is een duurzaam evenement. Dit betekent onder andere dat er is besloten om de dag niet te eindigen met een vuurwerkshow, maar met een spectaculaire en innovatieve laser licht show. De laser licht show zal op donderdag 29 juni, vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli om 22:45 te bewonderen zijn.

Sail Den Helder 2023 zou niet compleet zijn zonder een groot reuzenrad die jou tegen een kleine prijs het beste uitzicht over het terrein biedt.  Het reuzenrad is 40 meter hoog en is sinds 2022 operationeel actief. Zie de plattegrond voor de exacte locatie van het rad. 

Veiligheid

 De huisregels van Sail Den Helder 2023 zijn:

 1. Gooi je afval in de juiste afvalbak
 2. Nog geen 18? Dan geen alcohol
 3. Het meenemen van eigen drank naar het evenement is verboden
 4. Voor elke nieuwe beker betaal je statiegeld
 5. Drugs en wapens zijn verboden
 6. Discriminatie, seksuele intimidatie en wildplassen zijn niet toegestaan
 7. Iedereen moet met respect worden behandeld, zeker onze bewaking, EHBO en vrijwilligers. Volg hun orders op.
 8. Er worden foto- en video-opnames gemaakt. Iedereen die ons evenement bezoekt gaat hiermee akkoord
 9. Cash wordt niet aangenomen op het terrein
 10. Het gebruik van drones is verboden
 11. U mag geen commerciële activiteiten uitvoeren
 12. Het betreden van het evenemententerrein is op eigen risico
 13. Met het betreden van het evenemententerrein ga je akkoord met onze huisregels

De EHBO bevindt zich bij de rayonposten en is afgebakend met bouwhekken. Klik hier voor de plattegrond van het Sail terrein.

Het is belangrijk dat u ten aller tijden de instructies opvolgt die worden omgeroepen via de calamiteiten omroep. Daarnaast is het ook van belang dat elke bezoeker de instructies van de beveiliging en de medewerkers van het evenement opvolgt.

De vrijwilligers van Sail Den Helder 2023 zijn makkelijk te kennen aan het opvallende Sail Den Helder 2023 tenue. Mocht u een vraag of hulp nodig hebben, schroom dan niet om één van onze vrijwilligers aan te spreken.

Download
de app

Social
media

Volg SAIL Den Helder